شایع ترین علت داغ شدن زیاد موتور یخچال

تعمیرسرا ارائه دهنده بهترین خدمات تعمیر یخچال فریزر

تعمیرسرا با به کارگیری تکنسین‌های متخصص در حوزه تعمیر یخچال در ابتدا علت داغ شدن زیاد موتور یخچال فریر را پیدا و سپس اقدام به تعمیر یخچال شما عزیزان در سریع ترین زمان و با مناسبترین قیمت میکند.

یخچال فریزر از چه اجزایی ساخته می‌شود؟

وجود سیستم‌های خنک‌کننده یکی از مهم‌ترین تجهیزات هر کار و خانه‌ای می‌باشد که بسته به شرایط، نوع و اندازه‌های متفاوتی دارند. در گذشته‌های دور بشر برای خنک کردن و نگهداری مواد غذایی از چشمه‌ها و غارها در زیرزمین و یا چاه‌ها استفاده می‌کردند.

اولین بار یخچال‌های مصنوعی توسط الیور ایوانس آمریکایی در سال ۱۷۴۸ ساخته شدند که با تکمیل طرح او درنهایت سال ۱۸۳۴ از نخستین یخچال دنیا رونمایی شد. اساس کار یخچال فریزر با گاز مبرد بوده که توسط دانشمند نام‌آشنای ایرانی “حکیم ابوعلی سینا” در قرن یازدهم اختراع گردید.

به‌طورکلی یخچال فریزر از چند بخش اصلی رله استارت، کمپرسور، ترموستات، لوله مویی، فیلتر، محفظه تولید یخ، کندانسور و اورلود ساخته‌شده است. این امکان وجود دارد که هر یک از بخش‌های یخچال فریزر دچار نقص فنی مانند داغ شدن بیش‌ازحد یا سوختن شود.

پس بهتر است با مشکلات احتمالی آن‌ها آشنا شده تا در صورت رؤیت هم‌چین مواردی به‌موقع و با صرف هزینه کمتری، برطرف گردند. در ادامه مقاله به بررسی علت داغ شدن بخش‌های مختلف یخچال فریزر مثل کندانسور، دیواره و بدنه یخچال فریزر و … می‌پردازیم. در صورت نیاز به تعمیر یخچال می توانید از خدمات تعمیرات و سرویس تعمیر سرا استفاده کنید.

داغ کردن یچال فریزر

 

علت سوختن موتور یخچال فریزر چیست؟

کمپرسور همان موتور یخچال فریز است و به‌عنوان اصلی‌ترین جزء یخچال‌ها محسوب می‌شود که در صورت خرابی توانایی کار کردن ندارد. موتور یخچال دارای پیستون، سوپاپ و میلنگ بوده که در کنار هم باعث تولید سرما می‌شوند.

عملکرد آن‌ها به این صورت است که میلنگ( به کمک موتور آسنکرون) به حالت دورانی چرخیده و موجب شده تا پیستون‌ها همانند تلمبه به سمت بالا و پایین بروند. به این طریق گازها داخل لوله‌ها و سیلندرها به جریان می‌افتد.

این گاز توسط لوله‌ی برگشت مکیده می‌‌شود و با ایجاد فشاری درون لوله‌ی رفت می‌رود و این گاز سرما ساز به‌طور متناوب حرکت کرده و عمل سرما سازی را انجام می‌دهد. برای تست سالم بودن موتور یخچال فریزر و یا سوختن آن می‌توان موارد زیر را بررسی کرد:

علت سوختن موتور یخچال فریزر

۱. دلایل مختلفی برای روشن نشدن یخچال فریزر وجود دارد که شایع‌ترین آن‌ها مربوط به سوختن موتور یخچال می‌باشد. اگر یخچال فریزر هنگام کار کردن صدای غیرمعمولی بدهد، می‌توان گفت در برخی موارد نشانه نقص یا سوختن موتور است( گاهی وجود صداها به علت تراز نبودن یخچال فریزر و یا به خاطر شل شدن اتصال‌های موتور به شاسی می‌باشد).

۲. درصورتی‌که یخچال فریزر روشن نشود ممکن است تصور کنید موتور آن ازکارافتاده است. گاهی اوقات نقص دوشاخه یخچال فریزر و یا سیم رابط می‌تواند مانع رسیدن جریان برق به یخچال شود. گاهی نیز خرابی ترموستات موجب خاموش شدن یخچال فریزر می‌شود. قیمت موتور یخچال را می توانید از تعمیر سرا به صورت آنلاین و روزانه مشاهده کنید.

۳. اگر با روشن کردن یخچال، صدای خاصی شنیده شود و پس‌ازآن از کار بیفتد، به‌احتمال‌قوی یخچال سوخته و یا نیم‌سوز شده است. البته اگر رله استارت( یا اورلود) دچار نقص فنی شود، باعث بروز هم‌چین مشکلی خواهد شد. اگر مسیر حرکتی گاز نیز مسدود باشد، می‌تواند باعث شنیده شدن این صدا شود.

۴. درصورتی‌که یخچال فریزر شما سرمایی تولید نکند و بعد از لحظاتی صدای “چیک چیک” از موتور آن به گوش رسد، نشانه خراب شدن موتور یخچال است.

داغ کردن موتور

نحوه عملکرد رله استارت یخچال فریزر

رله استارت یکی از اجزای مهم یخچال فریزر است که توسط آن انرژی موردنیاز به کمپرسور( موتور) یخچال منتقل می‌شود. همان‌طور که در تیتر قبل ذکر شد، کمپرسور باعث خنک شدن یخچال می‌شود. به بیانی ساده‌تر، کمپرسور گازها را به‌صورت فشرده‌شده درآورده و تبدیل کردن به حالت مایع، باعث بالا بردن دمای آن می‌شود. سپس با چرخیدن درون سیستم سرد شده و به‌این‌ترتیب یخچال فریزر خنک خواهد شد.

اما این به بدین معنا نیست که کمپرسور مدام در حال حرکت کردن باشد. در ابتدای کار برای راه‌اندازی آن باید استارت زده‌شده که این عمل توسط رله انجام می‌گیرد. ازاین‌رو سوختن رله یخچال فریزر موجب شده تا موتور کار نکند و داخل یخچال سرد نشود. استفاده از رله محدود به یخچال فریزر نیست، از آن‌ها در پمپ‌های سوخت اتومبیل‌ها و کنترل کردن ولتاژ و جریانات بالا نیز قابل‌استفاده است.

نشانه‌هایی برای خراب بودن رله وجود دارد

– زمانی که رله باعث استارت زدن موتور یخچال شود و صدای کلیک بشنوید، این نشانه‌ای برای خراب بودن رله است. اگر با زدن استارت( توسط رله) موتور یخچال فریزر به راه نیفتاد و بعد از یک وقفه کوتاه یک‌بار دیگر از رله دای کلیک شنیده شود، این تکرار صدا به معنای سوختن رله می‌باشد.

– اگر یخچال فریزر سرد نشود و دمای آن افزایش یابد، این احتمال وجود دارد که موتور( کمپرسور) استارت نخورده است. در چنین مواردی غالباً صدای وزوزی از موتور می‌شنوید.

– گاهی نیز صدایی از رله یا کمپرسور شنیده نمی‌شود اما مواد خوراکی درون یخچال فریزر گرم می‌ماند. در این صورت می‌توان گفت رله به‌خوبی کار نمی‌کند. یعنی رله یخچال فریزر ضعیف شده و توان ورودی آن کم است.

برای امتحان کردن رله و اطمینان پیدا کردن از خراب بودن آن می‌توان به شیوه زیر عمل کرد:

قبل از انجام هر کاری پریز را کشیده و مطمئن شوید برق در یخچال در جریان نیست. به محل قرارگیری رله رفته را و آن را بازکنید تا به کمپرسور یخچال برسید. جعبه‌ای کنار کمپرسور هست که تعدادی سیم از آن خارج‌شده، این همان رله یخچال می‌باشد.

اگر پایه‌های رله زنگ‌زده‌اند و یا دچار خوردگی شده‌اند حتماً باید تعویض شوند. در مواردی نیز با یک پاک‌سازی ساده مشکل حل خواهد شد. اما برای محکم‌کاری بهتر بوده رله را از موتور جدا کنید و کمی تکان دهید.

اگر از آن صدایی شبیه تق‌تق کردن شنیده شد به معنای سوختن رله هست. یک روش دیگر برای بررسی رله استفاده از اهم‌متر است که به کمک آن می‌توان پایه‌ها را اندازه گرفت و از سالم بودن و سوختن آن مطمئن شد.

خرابی یخچال فریزر

علت داغ شدن دیواره یخچال فریزر چیست؟

علت داغ شدن بدنه یخچال فریزر و دیواره آن، یکی دیگر از مشکلاتی است که باید به آن توجه داشت. در ادامه به ذکر علت‌های آن می‌پردازیم:

۱. حجم مواد غذایی: یکی از علت‌های اصلی گرم کردن دیواره و بدنه یخچال مقدار مواد غذایی درون آن است. یعنی هرچه محتویات خوراکی درون یخچال بیش‌تر باشد، موتور یخچال فریزر برای خنک نگه‌داشتن آن‌ها باید زمان بیش‌تری کارکرده تا مواد غذایی خنک شوند.

پس لوله‌های کندانسور در بخش عقبی یخچال و اطراف درب آن که برای خنک کردن یخچال تعبیه‌شده‌اند گرمای بیش‌تری ایجاد می‌کند. در چنین مواردی بهترین راه‌کار این است که حتی‌المقدور درب را برای زمان زیادی باز نگذارید چراکه با هر بار باز کردن آن سرمای زیادی از یخچال فریزر خارج می‌شود.

۲. اگر فاصله‌ی یخچال با دیوار پشتی آن کم باشد، دیواره و بدنه آن گرم می‌کند. علت بروز این مشکل لوله‌های کندانسور پشت یخچال است. این لوله‌ها به هنگام گردش گاز به میزان قابل‌توجهی گرم شده و برای کم کردن دمای آن لازم است هوا به مقدار کافی در جریان باشد. به همین دلیل بهتر است فاصله یخچال فریزر با دیوار پشتی حداقل پانزده سانتی‌متر و از اطراف با کابینت حدوداً چهار سانتی‌متر باشد.

۳. تمیز نبودن کندانسور یکی دیگر از علت‌هایی است که موجب گرم شدن بدنه و دیواره یخچال می‌شود. وجود حجم بالایی از ذرات گردوخاک بر روی کویل‌های کندانسور، از تبادل گرما جلوگیری کرده و جلوی خنک شدن لوله‌های کندانسور را می‌گیرد. درنتیجه باعث بالا رفتن دمای بدنه و دیواره یخچال فریزر می‌شود.

بررسی علت داغ شدن کندانسور یخچال

کندانسور( یا همان رادیاتور خنک‌کننده) یکی از  مهم‌ترین اجزای مکانیکی یخچال فریزر می‌باشد. وظیفه اصلی آن خنک نگه‌داشتن گاز( مبرد) یخچال است که در گذشته به‌جای آن از گاز فرئون استفاده می‌شد( این گاز به دلیل سمی بودن و تأثیرات مخرب آن بر محیط‌زیست به‌خصوص لایه اوزون، دیگر به کار گرفته نمی‌شود).

وقتی گاز مبرد به کندانسور وارد می‌شود، دما به‌اندازه‌ای مشخص کاهش می‌یابد و در اینجا گاز به حالت مایع تبدیل خواهد شد. پس‌ازاین مرحله، گاز مایع از لوله‌ای مویی شکل( این لوله شبیه فیلتر عمل می‌کند) به لوله‌های قطور مارپیچی منتقل می‌شوند.

این مایع سرد با رد شدن از این لوله‌ها و همچنین گرفتن گرمای درونی یخچال، به حالت منبسط درآمده و دوباره به‌صورت گاز داغ درمی‌آید. در مرحله بعد گاز داغ به کمک کمپرسور از درون لوله‌های مارپیچ مانند به‌طرف کندانسور رفته تا مجدداً به گاز مایع تبدیل‌شده و این روال به‌صورت یک چرخه تکرار می‌شود.

علت داغ شدن کندانسور یخچال

کندانسور انواع گوناگونی دارد

– کندانسور آبی: کندانسور آبی دارای سه مدل پوسته لوله‌ای و کویلی و دو لوله است که آب گاز داغ را گرفته و به حالت مایع تبدیل می‌کند.

– کندانسور هوایی: این کندانسورها در دو مدل ایستاده و فن دار( خوابیده) ساخته‌شده‌اند. بیشترین استفاده آن‌ها برای آب‌سردکن و یخچال ویترینی است.

– کندانسور تبخیری: کندانسور تبخیری ترکیبی از جریانات آب‌وهوای گاز داغ است.

به‌مرورزمان و با ایجاد مشکلاتی این احتمال وجود دارد که کندانسور یخچال فریزر داغ کند و یا دچار اختلالاتی در عملکرد یخچال شود. به‌طور مثال گردوغبار و یا پرزهای موکت‌ها و فرش‌ها می‌تواند بر روی کندانسور نشسته و مانع از منتقل کردن حرارت گاز داغ شود.

درنتیجه این گاز به مایع سرد تغییر حالت نداده و فرآیند سرمایش دچار مشکلاتی می‌شود. پس برای اطلاع از گرم شدن کندانسور و پیدا کردن علت داغ شدن میله‌های پشت یخچال که همان لوله‌های شبکه‌ مانند فلزی کندانسور هستند باید با در نظر داشتن این موارد، اقدامات لازم را انجام داد. به همین علت بهترین کار این است که حداکثر ۲ سال یک‌بار کندانسور یخچال فریزر غبارروبی شود.

بررسی علت روشن نشدن فن یخچال فریزر

ازجمله وظایف اصلی فن یخچال فریزر جابجایی هوا می‌باشد به این شکل که هوای گرم شده را از یخچال فریزر گرفته موجب خنک کردن آن می‌شود و به این طریق هوای سرد را درون یخچال به گردش درمی‌آورد. اگر فن یخچال خراب باشد و یا روشن نشود، فرآیند خنک‌سازی انجام‌نشده و دما در داخل یخچال بالا می‌رود. این مور یکی از ایرادات رایج یخچال جنرال الکتریک می باشد که در صورت لزوم می توانید از خدمات تعمیر یخچال جنرال الکتریک تعمیر سرا استفاده کنید.

همچنین باعث شده تا از یخچال صداهای غیرمعمول شنیده شود. به‌طورکلی سه نمونه فن برای یخچال فریرز به کار می‌رود که هرکدام وظایف خاصی را بر عهده دارند. این سه فن عبارت‌اند از:

۱- فن داخلی

۲- فن تبخیر

۳- فن کمپرسور

اکثر یخچال‌های ضد یخ دارای یک فن کندانسور هستند که باعث خنک شدن سیم‌پیچی‌های کندانسور می‌شود. محل قرارگیری آن معمولاً نزدیک به موتور و در بخش تحتانی یخچال فریزر است.

این فن هوا را بین سیم‌پیچ‌ها عبور داده تا گرمای آن از بین برود. از طرفی هوا را از بخش کفه تخلیه که حاوی “آب دیفراست” است خارج کرده تا به حالت بخار درآید. شنیدن هرگونه صدای زیاد، می‌تواند به خاطر مشکلات فن یخچال باشد.

موتوری که برای فن کندانسور در نظر گرفته‌شده به‌طور هم‌زمان موتور تبخیر و موتور یخچال کار می‌کند. در صورت شنیدن هرگونه صدا و یا خنک نکردن آن این احتمال هست که به‌طور مرتب off و on شود. قبل از چک کردن فن، باید یخچال را از برق کشیده و سپس پنل عقب باز شود.

حال باید فن را از تمام آلودگی‌ها پاک‌سازی کرده تا هوای به‌راحتی از قسمت‌های مربوطه عبور کند. پوسیده شدن و موتور فن و یا خرابی تیغه‌های آن می‌تواند از دیگر علل روشن نشدن و یا خوب کار نکردن فن کندانسور باشد.

علت روشن نشدن فن یخچال فریزر

فن اواپراتور نیز یکی دیگر از اجزای یخچال فریزر است که موتور آن داخل محفظه‌ی فریزر قرارگرفته و وظیفه آن به گردش درآوردن هوای درون سیم‌پیچ‌های اواپراتور می‌باشد. برخی از خرابی‌های نیز ممکن است به این قسمت مربوط باشد.

موتور این فن دارای محافظی است که از آن برای عایق‌بندی و جدا شدن آن از بست‌های نصب‌شده بر روی موتور به کار گرفته می‌شود. این محافظ از تولید صداها کم می‌کند. به‌طورمعمول پارگی‌ها و پوسیدگی‌ها می‌تواند موجب درآمدن این محافظ فن شده و صداهای اضافی تولید کند.

در پایان می‌توان گفت که اجزای سازنده و اصلی یخچال‌ها را معرفی و مشکلات مربوط به آن را بررسی کردیم. با دانستن این موارد در هنگام رخ دادن هر ایرادی با اقدام به‌موقع می‌توانید با کمترین هزینه آن را برطرف کنید.

۱۴۰۰/۱۲/۰۸

فرم ارسال نظر